Український Державний Науково-Дослідний Інститут «Ресурс»

(044) 529-60-56
(044) 528-55-24
м. Київ-150, вул. Малевича, 84
info@ndiresurs.gov.ua

02.07.2016


На даний час в Україні склалась негативна ситуація з розробкою національних стандартів на дизельне паливо та автомобільні бензини. З 01 липня 2016 року скасовано нормативні документи: ДСТУ 4839:2007 «Бензини автомобільні підвищенної якості. Технічні умови», ДСТУ 4840:2007 «Паливо дизельне підвищеної якості. Технічні умови», що унеможливлює створення та використання запасів нафтопродуктів у правовому полі для потреб держави в особливий період, надання державної підтримки окремим галузям народного господарства, підприємствам, установам і організаціям з метою стабілізації економіки.

Зважаючи на актуальність проблеми, Державне агентство резерву України доручило галузевому інституту УкрНДІ «Ресурс» розробити відповідні нормативні документи на автомобільні бензини та паливо дизельне довготривалого зберігання, сфера дії яких буде поширена також і на Міністерство оборони України та інші силові структури.

Наразі науковцями УкрНДІ «Ресурс» ведеться науково-дослідна робота: «Аналіз українських та європейських стандартів з метою гармонізації вимог та розробки стандартів для довготривалого зберігання нафтопродуктів в системі Державного резерву України». Вже проведено низку наукових досліджень та круглий стіл за участю науково-дослідних закладів, які працюють у сфері випробування нафтопродуктів з питань формування єдиних вимог до автомобільних бензинів, дизельного та авіаційного палив, що закладаються на тривале зберігання.

30 червня 2016 року в приміщенні УкрНДІ «Ресурс» було проведено чергове засідання круглого столу на тему: «Розроблення стандартів для довготривалого зберігання нафтопродуктів в системі Державного резерву України», з метою обговорення проектів стандартів Державного агентства резерву України на палива тривалого зберігання для закладання в Державний матеріальний резерв України

Круглий стіл відбувся під головуванням Генерального директора УкрНДІ «Ресурс» Бориса Йосиповича Запталова.

У вступному слові в.о. Голови Державного агенства резерву Прокопчук Олег Михайлович відзначив актуальність роботи для національної безпеки України.

В обговоренні проектів стандартів взяли участь представники компаній-виробників нафтопродуктів: SOCAR Energy Ukraine, WOG RETEIL, ТОВ «БНК-УКРАИНА». Свої пропозиції до стандартів внесли: Голова ТК 38 Сахацький Ігор Іванович, представники Міністерства оборони України Литвин Роман Володимирович, Романенко Іван Іванович. Досвідом з розроблення стандартів Державної служби України з надзвичайних ситуацій поділилився Дем’яненко Владислав Володимирович. На нараді були присутні представники провідної наукової спільноти з проблем нафтопродуктів: директор ТОВ "НДІ "МАСМА" Кочірко Богдан Федерович, завідувач відділом технічного регулювання Будзинська Ірина Аркадіївна, директор ТОВ «Випробувальний центр паливно-мастильних матеріалів» Худолий Микола Миколайович та інші.

Нагадаємо, науковцями УкрНДІ «Ресурс» розроблено проекти стандартів: «Паливо дизельне довготривалого зберігання Загальні технічні вимоги» та «Бензини автомобільні довготривалого зберігання. Загальні технічні вимоги». Проекти стандартів розміщені у відкритому доступі на офіційному сайті Інституту.

Запрошуємо заінтересовані сторони до обговорення та співпраці!

Top