Український Державний Науково-Дослідний Інститут «Ресурс»

(044) 529-60-56
(044) 528-55-24
м. Київ-150, вул. Малевича, 84
info@ndiresurs.gov.ua

17.09.2020


КОМПОЗИЦІЯ ДЛЯ ЗНИЩЕННЯ АМБРОЗІЇ «АМБРОЗІЦИД»

Науковими співробітниками відділу енергоаудиту і енергозбереження УкрНДІ «Ресурс» в срепні 2018 р., на основі органо-мінеральних та поверхнево-активних речовин був розроблений новий гербіцид, що використовується для боротьби з небажаною рослинністю – амброзією, видом отруйних трав'янистих рослин, пилок якої є сильним алергеном, що викликає масові алергії і напади бронхіальної астми.

До алергії схильні до 40% населення, приріст захворюємих становить понад 1,5% в рік. Нездужання може викликати мізерна кількість пилку.

Для фермерів амброзія просто бур'ян, який може завдати шкоди господарству у втраті врожаю сільгоспкультур в розмірі 30%, якщо з нею не боротися.

На склад компонентів препарату в березні 2019 р. був отриманий патент, а в період з лютого по січень 2020 р. УкрНДІ «Ресурс» виконав наукову роботу з дослідження та розробки композиції для знищення амброзії на території Державної організації Комбінат «Прогрес», підприємства яке належить до системи Державного агентства резерву України та надає послуг по зберіганню товарно-матеріальних цінностей продовольчої і промислової групи. Два гектари земельних угіддь комбінату оброблялися розробленим препаратом, який потрапляючи в кореневу систему амброзії викликав в'янення рослин, здійснював впливав на пилок, роблячи його стерильним. Для досліджень впливу гербіциду на амброзію використовували метод висхідної одномірної, двомірної і багато разової хроматографії на папері та хроматографії в тонкому шарі.

В рамках проведеної НДР отримали підтвердження, що розроблений в УкрНДІ «Ресурс» гербіцид є екологічно чистим засобом для боротьби з амброзією та іншими шкідливими рослинами в місцях близьких до людей. Роботи були прийняті замовником підписанням у січні 2020 р. Акту наданих послуг.

Для потенційного виробництва композиції по знищенню амброзії «Амброзіцид» в інституті з березня по травень 2020 р. підготували Технічні умови, розробили Технологічний регламент та Інструкцію по застосуванню розробленого гербіцида

дослідження енергоаудит енергозбереження

Top