Український Державний Науково-Дослідний Інститут «Ресурс»

(044) 529-60-56
(044) 528-55-24
м. Київ-150, вул. Малевича, 84
info@ndiresurs.gov.ua

25.04.2023


Збереження власної національної ідентичності
та популяризація української культурної спадщини
є дійсним проявом патріотизму під час війни

  

 

     В умовах протидії військовій агресії з боку росії, яка намагається знищити національну сутність України й українців, збереження власної культурної самоідентифікації є проявом справжнього патріотизму. Зараз як ніколи нам необхідно зберегти своє етнічне коріння, а для цього ми повинні пам’ятати, всіляко популяризувати та примножувати національне культурне надбання нашої Держави.

     18-19 квітня за ініціативи керівництва Науково-дослідного інституту українознавства у форматі онлайн відбувся дводенний майстер-клас для всіх бажаючих познайомитися із мистецтвом Самчиківського розпису.

     Майстер-клас проводила народна майстриня, членкиня Національної спілки майстрів декоративного мистецтва України із Самчиківського розпису Вікторія РАДОЧИНА. Пані Вікторія познайомила учасників заходу з історією походження даного різновиду народного розпису, відомими майстрами, які займаються цим ремеслом, а також із особливостями зазначеного стилю.

     Більше інформації про майстер-класи Вікторії Радочиної за посиланням:

     https://www.samchykivka.art/online-course-ua

     Присутні дізналися багато нового, було душевно і цікаво.

    


      Довідково: Звичай розписувати хати яскравими візерунками виник у південно-східній Волині, на межі з Поділлям. Такі малюнки вважались оберегами та виконували своєрідну «сигнальну» функцію: дівчата на виданні розмальовували самчиківкою стіни власного будинку.

     Особливість даного розпису полягає в його сюжетності на теми з колядок, щедрівок, української народної творчості. Стиль схожий на гобеленовий, виконується великим зубчастим малюнком. Йому притаманні мотиви вигнутого пера, зубчастого листя, язичків пелюсток квітів.

     Одним із найпоширеніших орнаментів є зображення вазону як символу світобудови, «дерева життя», як його розуміли в давнину наші предки. Це казкове дерево, в основі якого може бути писанка як символ початку роду. Стовбур символізує продовження життя та роду. Біля нього чи у кроні часто зображують пташок, які є невід’ємними супутниками життя. Так рослинний орнамент органічно переплітається у розпису з елементами світу тварин.

     Довідкова інформація надана сайтом

https://authenticukraine.com.ua/blog/tradicia-deko...

     

  

     Представники УкрНДІ «Ресурс» мали за честь долучитися до участі у патріотичному заході, ініційованому Інститутом українознавства. У майстер-класі взяли участь; заступник директора, доктор наук з державного управління, доцент Олег ЧЕЧЕЛЬ; провідний фахівець відділу науково-організаційної роботи, кандидат економічних наук Юлія ДЮКАРЕВА і учений секретар, доктор хімічних наук, доцент Олександр ЗАСЛАВСЬКИЙ.

     Під час практичної частини наші провідні науковці самі виступили у ролі майстрів Самчиківського розпису і спробували себе в цьому виді народного мистецтва. Дійсно, вірно зазначив колись Ліон Фейхтванґер: Талановиті люди талановиті у всьому!

http://ndiu.org.ua/index.php/component/content/art...

Галерея


Top