Український Державний Науково-Дослідний Інститут «Ресурс»

(044) 529-60-56
(044) 528-55-24
м. Київ-150, вул. Малевича, 84
info@ndiresurs.gov.ua

09.08.2016


Державний резерв матеріальних цінностей - запорука виживання країни у ситуаціях, що загрожують здоров’ю населення або його існуванню. Функції організації та координації робіт з контролю якості продукції, що закладаються до державного резерву покладені на галузевий Інститут - Український державний науково-дослідний інститут «Ресурс». Інститут має значний досвід у сфері контролю якості матеріальних цінностей що закладається до системи Державного резерву України.

За перше півріччя 2016 року УкрНДІ "Ресурс" здійснено низку робіт щодо попередження потрапляння на державне зберігання неякісної продукції.

У 2016 році фахівцями Інституту проведено вхідний контроль якості бензину автомобільного марки А-80-ДЗ у кількості 3 330,00 тонн. За результатами випробувань було встановлено, що автомобільний бензин не відповідає в повному обсязі технічним умовам нормативного документа, щодо вмісту кисневомістних органічних сполук і за цими показниками не може закладатися до державного резерву. Таким чином попереджено закладання до державного резерву неякісного бензину. У результаті збережено державні кошти у сумі 73492860 грн.

З початку рокуі підлягало до закладення в Держрезерв України 60 000 ф.б. консервів рибних «Сардини натуральні з добавленням олії». Фахівцями Інституту проведено приймальні заходи з контролю якості кожної партії консервів. Проведені роботи не допустили закладення невідповідної продукції та забезпечили збереження державних коштів у сумі 1 230 000 грн. Закладення якісної продукції в Держрезерв України в повному обсязі було здійснено шляхом заміни фірмиою-постачальником товару.

Наразі, з метою недопущення закладення до державного матеріального резерву неякісних матеріальних цінностей, проводяться лабораторні дослідження промислової групи товарів: ковдр напіввовняних в кількості 39 000 штук вартістю 10 312 380 грн та подушок із синтетичним наповнювачем у кількості 39 000 штук вартістю 2 176 200 грн на відповідність діючим в Україні нормативним документам. Також, проводяться лабораторні дослідження цукру в кількості 2 000 тон вартістю 32 000 000 грн.

У 2016 році Державне агентство резерву України вперше за роки існування Інституту надало повноваження, ресурси та відповідний механізм для проведення вхідного та періодичного контролю якості зерна та зеронопродуктів, що закладається та зберігається у системі держрезерву.

В Інституті створено сектор досліджень якості та умов зберігання зерна та зернопродуктів відділу досліджень якості та умов зберігання зерна, зернопродуктів та продовольчої групи товарів. Фахівці УкрНДІ «Ресурс» розпочали комплексну перевірку умов зберігання та якості зерна і зернопродуктів на підприємствах сфери управління державного резерву. Також, УкрНДІ «Ресурс» отримав повноваження проводити дослідження зерна і зерно продуктів державного резерву при переміщенні на підприємствах відповідальних зберігачів, що дає можливість Держрезерву контролювати все зерно держаного резерву та виключає фальсифікацію якісних показників.З початку 2016 року проведено комісійні відбори проб зерна та складені акти відборів проб зерна на ДП «Новотроїцький елеватор», ДП «Охтирський КХП», ДП «Стрийський КХП № 1», ДП «Чортківський КХП», ДП «Хлібна база №76», ДП «Хлібна база № 77», ДП «Хлібна база № 85» для перевірки якісних показників на відповідність:

  • пшениця ДСТУ 3768:2010;
  • жито ДСТУ 4522:2006;
  • овес ДСТУ 4963:2008;
  • просо ДСТУ 5026:2008;
  • ячмінь для продовольчих цілей ДСТУ 3769-98;
  • соняшник для виробництва олії ДСТУ 7011:2009.

Питання якості матеріальних цінностей, що закладаються до державного резерву, гарантійні терміни зберігання, перевірка відповідності якісних показників продукції чинним нормативним документам, а також здійснення поточного контролю стали вкрай актуальними для країни на сучасному етапі розвитку. Саме на вирішення цих задач направлена діяльність галузевого Інституту, який займає принципову позицію в питаннях контролю якості матеріальних цінностей, що закладається на довготривале зберігання до Держрезерву України.

Top