Український Державний Науково-Дослідний Інститут «Ресурс»

(044) 529-60-56
(044) 528-55-24
м. Київ-150, вул. Малевича, 84
info@ndiresurs.gov.ua

31.03.2016


На сьогодні у Держрезерві існує нагальна потреба у забезпеченні нормативною документацією щодо виробництва та використання нафтопродуктів, призначених для довготривалого зберігання.

З 1 січня 2016 року набрали чинності нові державні стандарти на нафтопродукти: ДСТУ 7687:2015 «Бензини автомобільні Євро» та ДСТУ 7688:2015 «Паливо дизельне Євро», які не враховують специфічні вимоги до нафтопродуктів, призначених для зберігання у державному резерві. До прикладу, термін зберігання дизельного палива, за новим стандартом, становить один рік, а бензину – лише півроку. Відповідно, вони непридатні для закладення до державного резерву, через незначний термін їх зберігання. Крім цього, новим стандартом на бензин не передбачається виробництво низькооктанового бензину, у якому досі залишається значна потреба.

Відповідно до Закону України «Про стандартизацію», для розроблення, розгляду та погодження проектів стандартів створюються технічні комітети стандартизації (ТК). Таким комітетом із питання стандартизації продуктів нафтопереробки і нафтохімії в Україні є ТК-38.

З метою оперативного вирішення проблемних питань, пов’язаних з розробкою нормативних документів на нафтопродукти, придатні для зберігання у державному резерві, до ТК-38 була направлена пропозиція щодо включення до складу комітету представників Держрезерву та УкрДНДІ «Ресурс».

На черговому засіданні ТК-38, яке відбулося 24 березня 2016 року, ця пропозиція була прийнята – представники Держрезерву та УкрДНДІ «Ресурс» на чолі з Першим заступником Голови Держрезерву Олегом Прокопчуком включені до складу ТК-38.

Top