Український Державний Науково-Дослідний Інститут «Ресурс»

(044) 529-60-56
(044) 528-55-24
м. Київ-150, вул. Малевича, 84
info@ndiresurs.gov.ua

19.05.2023


     З нагоди професійного свята – Дня науки в Україні, яке відзначатиметься 20 травня 2023 року, вчені та провідні фахівці УкрНДІ «Ресурс» поряд із поздоровленнями колег, висловили свої думки та погляди щодо ролі науки та наукових досліджень в житті людини, формуванні її світогляду, розвитку промисловості та інших галузей, зокрема, системи державного резерву України.

  

Заступник директора, доктор наук з державного управління,
доцент Чечель Олег Миколайович.

 

     Наука, як особлива сфера людської діяльності, спрямована на отримання нових знань про природу, людину і суспільство. Можна довго дискутувати, що є найбільшим відкриттям людства: вогонь, антибіотики чи закон гравітації, так само як і про те, що є найбільшим винаходом світової цивілізації: колесо, алфавіт чи теорія суспільного договору. Беззаперечно одне - у сучасному світі саме інтелектуальний ресурс виступає головним рушієм розвитку суспільства.

     Ми пишаємося нашими вченими, завдяки яким сьогодні Україна має високий потенціал для прискореного розвитку інноваційної діяльності за пріоритетними напрямами, серед яких: фундаментальна наука, енергозбереження, раціонатьне природокористування, профілактика та лікування найпоширеніших захворювань, інформаційні та комунікаційні технології, створення нових речовин і матеріалів. Тільки спираючись на розвинену науку, на сучасні дослідження і нові технології можна побудувати динамічну конкурентоспроможну економіку, здатну забезпечувати сталий розвиток і соціальну єдність суспільства. Тут варто згадати вислів видатного сера Уінстона Черчилля: «Тільки наука здатна розширювати кордони кожної держави, не звужуючи кордони сусідів, і збільшити добробут кожного народу, нічого не забираючи в інших».

     Шановні колеги-науковці! Бажаю вам міцного здоров'я, професійного натхнення, сил і наснаги, нових видатних відкриттів, творчих перемог і успіхів заради гідного та заможного майбутнього нашої держави.

     Нехай відома фраза Рене Декарта «Cogito ergo sum» веде вас «Per aspera ad astra»!

  

Учений секретар, доктор хімічних наук 
Заславський Олександр Маркович.

 

     Наближається свято, яке об’єднує фахівців всіх напрямів - з державного управління, техніки, харчових технологій, хімії, біології, ветеринарної медицини – це День науки в Україні.

     Наука мінлива і непередбачувана як жінка: обравши її, лишаєш в серці назавжди. Перефразовуючи лорда Байрона, можна стверджувати, що біда суспільства полягає в тому, що воно не може а ні обходитися без науки, а ні фінансувати її належним чином.

     Історично доведено, що тільки розвиток фундаментальної науки призводить до прориву в технологіях, забезпечуючи нас новими продуктами харчування, медичними технологіями, мобільним зв’язком, інтернетом, врешті решт наближає до розуміння нашого місця і ролі у Всесвіті. Але в масштабах щоденної прикладної науки, наукові прориви займають не більше 2%.

     Наш Інститут виконує свою основну функцію - є науковим підґрунтям діяльності держрезерву щодо забезпечення якісного та довготривалого зберігання матеріальних цінностей держави на випадок надзвичайних ситуацій. І зараз, як ніколи, від нашої згуртованості, щоденної кропіткої роботи залежить енергетична і харчова безпека країни.

     Кожен на своєму місці, своєю кваліфікованою самовідданою працею наближає Перемогу! Зі святом! З Днем науки!

  

В.о. начальника відділу науково-організаційної роботи
Стрнад Любов Францівна.

 

     Розвиток науки, ефективне використання результатів наукової діяльності, впровадження новітніх технологій – основа економічного зростання держави. Разом з тим, це – основа інтелектуального потенціалу нації, запорука її майбутнього.

     В сучасних економічних умовах, наука про довготривале зберігання матеріальних цінностей є одним із ключових факторів розвитку системи державного резерву. Напрями наукових досліджень УкрНДІ «Ресурс» спрямовані на розробку наукового підгрунтя створення стратегічного запасу матеріальних цінностей державного резерву України на випадок надзвичайних ситуацій: військових дій, стихійного лиха, техногенних катастроф та розробку оптимальних умов їх довготривалого зберігання.

     Сьогодні в Інституті працює потужний творчий колектив: 3 доктора наук, 12 кандидатів наук, науковці з багаторічним досвідом наукової діяльності. Численні публікації наших фахівців читають в міжнародних та вітчизняних фахових виданнях. Публікації відображають результати наукових пошуків авторів, присвячені висвітленню, серед інших, таких актуальних питань як роль державного матеріального резерву в системі цивільної оборони країни, формування якісно нового підходу до зміни номенклатури державного матеріального резерву в сучасних умовах; створення рецептур нових збалансованих продуктів харчування для силових структур з урахуванням принципів НАТО та ЄС; повоєнне відтворення агровиробництва в умовах деградації грунтів та браку добрив.

     Шановні колеги! Напередодні професійного свята – Дня науки України щиро бажаю вам міцного здоров’я, творчої наснаги та непересічних успіхів у професійній діяльності. Нових Вам відкриттівзадля добробуту українського народу, в ім’я процвітання України!

    

Заступник начальника відділу науково-технічних розробок та інновацій, 
кандидат технічних наук Сірко Зіновій Степанович.

 

     Наука – це вид людської діяльності, спрямований на здобуття нових знань про природу і суспільство. Щодо наукової діяльності Українського державного науково-дослідного інституту «Ресурс», то вона спрямована на дослідження якісного та тривалого зберігання матеріальних цінностей на підприємствах системи Держрезерву України. Наукові співробітники інституту проводять контроль якості матеріальних цінностей, лабораторні дослідження хіміко-біологічних чинників, виконують агрохімічний аналіз грунтів та добрив, проводять енергоаудит на підприємствах галузі, впроваджують заходи з енерго- та ресурсозбереження. Вагомий вклад у науковий доробок Інституту вніс відділ науково-технічних розробок та інновацій. До дня науки у 2023 році науковці відділу за результатами досліджень опублікували 5 наукових статей у фахових виданнях (2 статті – категорія А, 3 – категорія Б), взяли участь у трьох науково-практичних конференціях (2 міжнародні та 1 всеукраїнська) з публікацією тез, отримали 7 патентів України. Вітаю колег з Днем науки, натхнення Вам та звершень на науковій ниві!

    

Начальник відділу досліджень якості та умов зберігання зерна, зернопродуктів та продовольчих товарів, 
кандидат сільськогосподарських наук Сторож Оксана Василівна.

   

     Розвиток науки у сфері довготривалого зберігання в державному матеріальному резерві в умовах сьогодення вимагає детального вивчення в зв’язку з необхідністю задоволення нагальних потреб функціонування держави та забезпечення населення України продовольчими товарами тривалого зберігання.

     Зберігання – це заключний етап виробництва продукції, це наука, яка вивчає особливості продовольства в цілому як об’єкт зберігання, а також вплив фізичних, хімічних та біологічних факторів на їхній склад .

     Довготривале зберігання резервів це своєрідний «каркас» який об’єднує різні критерії досліджень в єдину систему з метою ефективного збереження якісних показників.

    Саме комплексний підхід в процесі дослідження довготривалого зберігання продовольчих резервів та теоретичне узагальнення досвіду в свою чергу веде до системної роботи різних державних інституцій для забезпечення своєчасного вжиття заходів та подолання наслідків на загальнодержавному рівні.

     Наука в системі державного матеріального резерву - це процес творчого вдосконалення, процес збору інформації та її узагальнення з метою отримання результату нових знань.

     Вітаю співробітників із професійним святом – Днем науки та бажаю нових здобутків!

   

Начальник відділу досліджень якості та умов зберігання нафтопродуктів та промислової групи товарів, 
кандидат економічних наук Ващенко Валентин Васильович.

 

     День науки – це свято яскравих особистостей, людей творчості, діяльність яких є символом духовної свободи та розвитку інтелектуальних здібностей. В сучасному світі інтелектуальний ресурс рухає прогрес розвитку суспільства.

     Лише з опорою на розвинену науку у державі можна побудувати динамічну конкурентоспроможну економіку, здатну забезпечити сталий розвиток та соціальну єдність суспільства.

     Вітаю всіх зі святом, бажаю нових творчих успіхів!

  

Старший науковий співробітник відділу досліджень якості та умов зберігання зерна,
зернопродуктів та продовольчих товарів Голінка Інна Василівна.

 

     Теоретичне знання функціонує як складна система внутрішньодисциплінарних і міждисциплінарних взаємодій, спрямованих на розв’язання актуальних проблем. Більшості провідних університетів Європи та Америки давно немає класичних факультетів, побудованих за принципом відповідності одній науці. Немає й класичних кафедр з вузькою спеціалізацією.

     Сьогодні для багатьох учених стало очевидним, що історично сформований стан справ, за якого вирішення загальнонаукових завдань проводиться на основі методології та аналізу фактів однієї науки, у багатьох випадках приводить до суб’єктивізму, оскільки учені розглядають науку через призму власної спеціальності і поширюють свої професійні методи досліджень на всі галузі знань. Усе більше дослідників висловлюють переконання, що сутність сучасних змін можна досліджувати лише на основі взаємодії різних наук, тобто міждисциплінарності.

     Дослідження проблем тривалого зберігання в системі державного матеріального резерву здійснюється групами фахівців різних предметних сфер, що обумовлене різноманіттям матеріальних цінностей та тривалим життєвим циклом продукції. В дослідні групи при виконання НДР залучаються фахівці різних наукових напрямів, що дає можливість комплексно та системно розглядати проблеми, що виникають при тривалому зберігання матеріальних цінностей різних груп товарів. Так, при вивченні проблем тривалого зберігання продовольчої групи товарів використовуються наукові підходи та методи різних предметних дисциплін: ветеринарної медицини, товарознавства, технології виробництва харчових продуктів, стандартизації, логістики, технології зберігання та інших суміжних сфер досліджень.

     Шановні колеги! Щиро вітаю з Днем науки в Україні! Нових здобутків, творчих успіхів, мирного неба!

Top