Український Державний Науково-Дослідний Інститут «Ресурс»

(044) 529-60-56
(044) 528-55-24
м. Київ-150, вул. Малевича, 84
info@ndiresurs.gov.ua

02.10.2023


Вітаємо Ученого секретаря УкрНДІ «Ресурс»
Олександра Заславського з Днем народження

     Шановні колеги!

     24 вересня ми всі сердечно вітаємо Ученого секретаря Інституту, доктора хімічних наук, доцента, відомого діяча наукового і освітнього просвітництва Олександра ЗАСЛАВСЬКОГО з Днем народження.

     Дорогий імениннику! Як видатний вчений і дослідник, Ви зробили вагомий доробок у розвиток вітчизняної хімічної науки. Як талановитий педагог, Ви суттєво підвищили рівень викладання природничих дисциплін, що сприяло розвитку української освіти загалом і становленню її міжнародного престижу. Як досвідчений Учений секретар Інституту, Ви завжди дбаєте про підвищення рівня наукового потенціалу і славетного іміджу нашої установи та користуєтеся заслуженим авторитетом серед співробітників. За Вашої ініціативи та безпосередньої участі активізувалася робота Лабораторії досліджень хіміко-біологічних чинників УкрНДІ «Ресурс», а під Вашим мудрим науковим керівництвом друкуються висококваліфіковані фахові статті та виконуються важливі для держави науково-дослідні роботи.

     Щиро бажаємо Вам, дорогий Олександре Марковичу, міцного здоров’я, родинного щастя, заслуженого добра, мирного неба, досягнення поставлених цілей, нових творчих звершень в ім’я розвитку і зміцнення нашої України!

     Вітаючи шановного Олександра Марковича з Днем народження, його колега по науковій ниві, заступник директора УкрНДІ «Ресурс», доктор наук з державного управління, доцент, Олег ЧЕЧЕЛЬ особливо відзначив велику харизму та чарівний чоловічий шарм дорогого іменинника, і, враховуючи вагомість постаті Ученого секретаря в Інституті, а також разючу зовнішню схожість, порівняв його із Прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо.

     Як відомо, більше за все Трюдо запам’ятався світові своїми незвичними аксесуарами – стильними шкарпетками. Вони у нього бувають із оригінальними геометричними малюнками, в яскраву кольорову смужку, із принтами у вигляді героїв мультфільмів тощо. Цей дріб’язок змусив усіх говорити про те, в яких шкарпетках канадський Прем’єр з’явиться на публіці наступного разу і чи є вони частиною так званої «fashionдипломатії», а його стиль вніс різноманіття у дещо консервативну і стереотипну чоловічу ділову моду.

     Довідково: словосполучення «модна дипломатія» давно присутнє в політичній лексиці, але воно, як правило, вживалося стосовно жінок-політиків і «перших леді». Цей термін означає використання модного одягу та аксесуарів як дипломатичного методу, для демонстрації позиції своєї держави (або своєї особистої) щодо певного політичного питання, в тому числі для передачі прихованих месседжів і натяків.

     Після приходу до влади Джастіна Трюдо, його команда включила цей інструментарій у свою міжнародну діяльність, а сам напрям, отримавши додатковий поштовх, вийшов на новий рівень і став розвиватися у «чоловічому варіанті». Журнал «Марі-Клер» з цього приводу зазначив: «Першого разу ми подумали, що це – просто особливість стилю. Другого разу ми розцінили це як бажання розрядити атмосферу серйозних заходів. Але коли канадський Прем’єр Джастін Трюдо почав надягати яскраві шкарпетки під діловий костюм третє, вчетверте і так далі, то не лише ми, а весь світ задумався про те, що можливо, кумедна fashion-звичка Трюдо має глибокий підтекст».

     Виходячи з цього, із певним відповідним підтекстом був і подарунок, зроблений імениннику його колегою: це шкарпетки із зображенням математичних формул, числа p та інших наукових символів. Цей оригінальний аксесуар мав відображати особливу вишуканість і «стильність» його власника, а також символізувати сферу діяльності, до якої він належить. А іще, по законам fashionдипломатії, – нести певне послання від Ученого секретаря до співробітників Інституту: «Шановні колеги, треба активізувати нашу наукову діяльність!»

     Отримуючи від колеги такий символічний і дотепний подарунок, іменинник висловив своє захоплення не менш дотепною відповіддю – цитатою із книги Джоан Роулінг «Гаррі Поттер і таємна кімната»: «Господар дав Доббі шкарпетку, Господар дав її Доббі. Доббі отримав шкарпетку! ...І тепер… Доббі вільний!» Проте потім досвідчений вчений дещо засумнівався, що такі делікатно-шляхетні натяки від заступника директора та Ученого секретаря (навіть зроблені за всіма канонами fashionдипломатії) якось допоможуть підвищити публікаційну активність співробітників Інституту.

     Шановний Олександре Марковичу! Іще раз вітаємо Вас із Днем народження. Ніколи ні в чому не сумнівайтеся та завжди будьте по-справжньому вільні! 

Top